GRESSET ER LITT GRØNNERE

Valg av råmateriale har alltid noe å si

Fakta om Bambus

På andre siden av verden gror det skoger av gress med en mengde fascinerende egenskaper. Det er hardt, hurtigvoksende og blir til fantastisk myke klær. Men hva betyr det egentlig at et plagg er laget av bambusviskose eller bambus lyocell?

2018_02_02_Bilder_FaktaOmBambus_Nett

Hvorfor bambus?

Kritiske stemmer kan si ”viskose er viskose – det har ikke noe å si hva man lager det av”. Dette er vi sterkt uenige i. Det er få ting som er svarthvitt, det er heller ikke viskose. Viskose fra ulike råmaterialer har varierende påvirkning på miljøet. Det er derfor viktig for oss å påpeke at det er bambusviskose og ikke annen viskose vi bruker når vi produserer. Bambusen plantes og høstes på en forsvarlig måte som sørger for at det forblir en tilgjengelig ressurs år etter år. Eukalyptus som er det vanligste treet brukt i viskoseproduksjon er i forhold til bambus mindre vann- og arealeffektivt

Bambus er raskt fornybart, det er effektivt når det gjelder vann- og arealbruk, og det krever ingen bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Bambus holder på mer CO2 enn de fleste andre trær som brukes til viskoseproduksjon, og rotsystemet er kjent for å rense jorden der planten vokser. I tillegg er inngrepene i økosystemet mindre ved høsting av bambus. Vanlig skogbruk driver gjerne flatehogst i sin høsting av trevirke, dette er ikke tilfellet der vi får høstet vår bambus. Ny bambus blir plantet etter høsting for å sikre tilførsel av råmateriale.

Bambusens rotsystem går heller ikke like dypt som røttene til et tre. Det vil si at der dyrking av eukalyptus kan utgjøre en fare for grunnvannsbeholdningen, kan det fortsatt være trygt å dyrke bambus.

2018_02_02_Bilder_FaktaOmBambus_Nett2

Hva med pandaen?

Når det er snakk om å høste bambus til tekstilproduksjon dukker det fort opp spørsmål om hva dette betyr for pandaen. Svaret er enkelt: ingen pandaer går sultne på grunn av vår klesproduksjon. Det finnes utrolig mange arter av bambus og pandaen kan som kjent være litt sær, så den liker ikke hva som helst. Bambusen vi bruker er svært fiberrik, noe som pandaen ikke liker. Dermed kan du være trygg på at ingen pandaer går sultne på grunn av din appetitt på myke klær.

2018_02_02_Bilder_FaktaOmBambus_Nett4

Er Bambusviskose et naturmateriale?

Ikke helt. Bambusviskose faller mellom kategoriene naturfiber og syntetisk. Det er en rekonstruert fiber der man har trukket ut en plantes naturlige cellulose via en kjemisk prosess og spunnet dette til et materiale man kan benytte til tekstilproduksjon.

Hvilke andre fordeler er det ved bambustekstiler?

Plagg laget av bambusviskose eller bambus lyocell holder seg myke uten bruk av tøymykner og er derfor ideelle for personer med sensitiv hud eller hudallergier. Materialet bidrar til å redusere fremveksten av bakterier* og vi opplever mindre luktdannelse i plaggene – noe som gjør det perfekt til bruk i undertøy.

Er det sant at bambusviskose er antibakterielt?

Vi i Tufte hevder ikke at vår bambusviskose har en antibakteriell effekt. På tross av at det finnes tester som konkluderer med at bambusviskose har antibakterielle egenskaper, valgte vi å fjerne dette fra våre pakninger ved en gjennomgang av disse i 2013. Det gjorde vi fordi det finnes tester som ikke konkluderer med antibakteriell effekt, noe som gjør det utfordrende å si med sikkerhet hva som er korrekt. Det vi derimot har sett nok testresultater på er at bambusviskose har en bakteriehemmende effekt – en differanse vi ikke var gode nok til å oppfatte i første omgang og som nok fortsatt skaper forvirring hos mange produsenter. Tilbakemeldinger fra eget testpanel viser at tekstilene hemmer fremveksten av luktskapende bakterier ettersom mange opplever redusert lukt ved bruk av plagg fra Tufte.

Kort oppsummert

Når du kjøper et produkt fra Tufte skal du være trygg på at du har gjort et godt valg med tanke på miljøet. Vi er ikke perfekte, men vi er kontinuerlig på jakt etter nye og mer miljøvennlige produksjonsprosesser. Som Olaf alltid sier «Det er alltid mulig å bli bedre».

2018_02_02_Bilder_FaktaOmBambus_Nett3