GRESSET ER LITT GRØNNERE

Valg av råmateriale har alltid noe å si

Fakta om Bambus

På andre siden av verden gror det skoger av gress med en mengde fascinerende egenskaper. Det er hardt, hurtigvoksende og blir til fantastisk myke klær. Men hva betyr det egentlig at et plagg er laget av bambusviskose?

Generelt om Bambus

Bambus er et utrolig anvendelig materiale med en mengde fascinerende egenskaper. Det brukes til parkett, veggplater, møbler – til og med som stillas på høyblokker i enkelte asiatiske land. Det er sterkt, bøyelig og det er ikke utenkelig at du har spist det på ett eller annet tidspunkt. Det kan også forvandles til et av de mykeste stoffene vi har kjent. Første steg på vei fra stolpe-tykt gress til mykt undertøy er å knuse bambusen til en fiberrik masse. Deretter blir massen brutt ned og foredlet ved hjelp av en viskoseproseprosess, for så å bli spunnet ut til de silkemyke fiberne du kan kjenne i plaggene våre. Men det er mer enn bare hvor mykt det er som gjør at det skiller seg fra andre materialer.

Bambus eller trevirke – det er vel hipp som happ?

Kritiske stemmer kan si ”viskose er viskose – det har ikke noe å si hva man lager det av”. Dette er vi sterkt uenige i. For oss er det viktig å påpeke hva viskosen er laget av fordi forskjellige råmaterialer har sterkt varierende påvirkning på miljø. Dette er vi sterkt uenige i. For oss er det viktig å påpeke hva viskosen er laget av fordi forskjellige råmaterialer har sterkt varierende påvirkning på miljø.

Vi har valgt å bruke bambus fremfor trevirke fordi bambus er raskt fornybart effektivt både når det gjelder vann- og arealbruk krever ingen bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel

Bambus holder også på mer CO2 enn trær normalt brukt til viskoseproduksjon og rotsystemet er kjent for å rense jorden der planten vokser. Sammenligner man med for eksempel eukalyptus, som er det vanligste treet brukt i viskoseproduksjon, ser man at bambus er klart mer vann- og arealeffektivt. I tillegg er inngrepene i økosystemet mindre ved høsting av bambus. Vanlig skogbruk driver gjerne flathogst i sin høsting av trevirke, dette er ikke tilfellet der vi får høstet vår bambus.

Bambusens rotsystem går heller ikke like dypt som røttene til et tre. Det vil si at der dyrking av for eksempel Eukalyptus kan utgjøre en fare for grunnvannsbeholdningen, kan det fortsatt være trygt å dyrke bambus. Når det er sagt er ikke vår bambus dyrket frem, men gror vilt i Sichuan provinsen i Kina.

Gårdene i området høster bambusen på en forsvarlig måte som sørger for at det forblir en tilgjengelig ressurs år etter år.

Hva med Pandaen da?

Når det er snakk om å høste bambus til klesproduksjon dukker det fort opp spørsmål om hva dette betyr for pandaen. Svaret er ganske så kort og enkelt: ingen pandaer går sultne på grunn av vår klesproduksjon. Det finnes utrolig mange arter av bambus og pandaen kan som kjent være litt sær, så den liker ikke hva som helst. Vi bruker Moso bambus (også kjent som Mao Zhu, eller Phyllostachys edulis) som er en av typene pandaen ikke liker. Dermed kan du være trygg på at ingen pandaer går sultne på grunn av din appetitt på mykt undertøy.

Men er Bambusviskose et naturmateriale?

Ikke helt. Bambusviskose faller mellom kategoriene naturfiber og syntetisk. Det er en rekonkonstruert fiber der man har trukket ut en plantes naturlige cellulose via en kjemisk prosess og spunnet dette til et materiale man kan benytte til tekstilproduksjon.

Hvilke andre fordeler er det ved bambustekstiler?

Plagg laget av bambusviskose holder seg myke uten bruk av tøymykner og er ideelle for personer med sensitiv hud eller hudallergier. Materialet bidrar til å redusere fremveksten av bakterier* og vi opplever mindre luktdannelse i tøyet – noe som gjør det perfekt til bruk i undertøy.

Er det sant at bambusviskose er antibakterielt?

Vi i Tufte hevder ikke at vår bambusviskose har en antibakteriell effekt. På tross av at det finnes tester som konkluderer med at bambusviskose har antibakterielle egenskaper, valgte vi å fjerne dette fra våre pakninger ved vår gjennomgang av disse i 2013. Det gjorde vi fordi det finnes tester som ikke konkluderer med antibakteriell effekt, noe som gjør det utfordrende å konkludere med hva som er korrekt.

Det vi derimot har sett nok testresultater på er at bambusviskose har en bakteriehemmende effekt – en differanse vi ikke var gode nok til å oppfatte i første omgang og som nok fortsatt skaper forvirring hos mange produsenter.

Vi velger derfor å merke vårt tøy som med at det hemmer fremveksten av luktskapende bakterier, eller kort sagt at plaggene reduserer lukt. Vi baserer dette utsagnet på konklusjoner i uavhengige undersøkelser om at såkalte regenererte bambustekstiler (bambusviskose) har en bakteriehemmende effekt, samt en mengde brukeropplevelser og tilbakemelding fra eget testpanel.

Kort oppsummert

På samme måte som man merker ull som mulesingfri, eller bomull som økologisk, mener vi det gir viktig informasjon til forbrukere hvilket råmaterialet som er benyttet i produksjonen. Når man kjøper et Tufte produkt skal man være trygg på at man har gjort et godt valg med tanke på miljøet. Vi er ikke perfekte, men vi er kontinuerlig på jakt etter nye og mer miljøvennlige produksjonsprosesser. Som Olaf alltid påpeker «Det går alltid an å bli bedre».

Bambusviskose fiber sammenlignet med kontrollprøve av standard bomullstekstil SGS Test Report NO SHFDO080500166ANE, og CTTC Test Report NO. BA14000971-3

A comparative study of regenerated bamboo, cotton and viscose rayon fabrics. 

Part 2: Antimicrobial properties. Gericke, A. & van der Pol, J. 2011, Journal of Family ecology and consumer sciences, Vol. 29. 

Resistance of Natural Bamboo fiber to Microorganisms, and Factors that may affect such resistance Xi & Qin, 2013. BioResources 8(4). I tillegg legges overnevnte test rapporter i punkt 1 til grunn.