Tufte Wear

FAKTA OM BAMBUS

Vi i Tufte har benyttet bambus siden starten i 2012. Bambusen har mange fantastiske egenskaper, og er dessuten bærekraftig som få om man behandler den riktig!

Vi jobber hardt hver eneste dag for å lage klær som er gode for både miljøet og forbrukeren. Vi har benyttet bambus siden starten fordi den er raskt fornybar og effektiv både når det gjelder vann- og arealbruk. Og minst like viktig, det kreves ingen sprøytemidler, kunstgjødsel eller kunstig vanning for å dyrke vår bambus.

Collapsible content

Add a short description for this section

HVA ER BAMBUS?

Bambus ser ut som et tre, men tilhører gressfamilien og er en av de mest hurtigvoksende plantene i verden. Bambus forekommer naturlig på alle verdens kontinenter, med unntak av Europa. Kina er det landet i verden hvor det vokser mest bambus, og der står bambus for ca. 5 % av all skog. 

Det finnes mer enn 1000 arter av bambus, og under optimale forhold kan bambus vokse nesten en meter i døgnet og nå en høyde på opptil 40 meter. Bambus er en svært anvendelig plante, og benyttes i dag blant annet som mat, til gulv og reisverk, møbler og til tekstilproduksjon.

HVORFOR BRUKER VI BAMBUS?

Valg av råmaterialer har stor påvirkning på miljøet, og bambus er et råmaterial med fascinerende egenskaper. Det er hardt, hurtigvoksende og blir til fantastisk myke klær. 

Bambusen vi benytter er dyrket basert på prinsippene om ansvarlig og bærekraftig skogsdrift. Et annet positivt aspekt ved bambus er at den holder mer CO2 enn de fleste andre trær som brukes til viskoseproduksjon, og rotsystemet er kjent for å rense jorden der planten vokser. I tillegg er inngrepene i økosystemet mindre ved høsting av bambus. 

Vanlig skogbruk driver ofte flatehogst i sin høsting av trevirke, dette er ikke tilfellet der vi får høstet vår bambus. Ny bambus blir plantet etter høsting for å sikre tilførsel av råmateriale. Bambusens rotsystem går heller ikke like dypt som røttene til et tre. 

BAMBUS - VISKOSE ELLER LYOCELL?

Hva betyr det egentlig at et plagg er laget av bambusviskose eller bambus lyocell? «Viskose er viskose – det har ikke noe å si hva man lager den av» er en argumentasjon vi ofte blir møtt med av kritiske røster som mener det er unødvendig å opplyse om hvor viskosen stammer fra. Dette er vi sterkt uenige i. 

Viskose fra ulike råmaterialer har varierende påvirkning på miljøet. Ett eksempel er at bambusen vokser hurtigere enn de trærne som ofte brukes til viskoseproduksjon (eks. eukalyptus), det tar kun mellom 3 og 5 år før den er klar til hogst. En annen fordel er at bambus bruker mindre vann for å vokse, mengden vann er ca. halvparten av det som kreves for trær.

Hvis man sammenligner med bomull, er forskjellen enorm da det til bomull som regel kreves minst 20.000 liter vann for å produsere 1kg, som regel fra kunstig vanning, i tillegg til en betydelig mengde sprøytemidler. Til sist er det det verdt å merke seg at alle viskoseprosesser heller ikke er like. Som med det meste annet her i livet er ingenting svart-hvitt, og viskoseprosesser kan være ulike i form av blant annet hvilke kjemikalier, mengde kjemikalier og hvordan kjemikaliene gjenvinnes. I Tufte har vi siden 2017 jobbet med bambus lyocell hvor det ikke benyttes skadelige kjemikalier overhodet.

ER BAMBUSVISKOSE ET NATURMATERIALE?

Nei, ikke helt. Bambusviskose faller mellom kategoriene naturfiber og syntetisk. Det er en rekonstruert fiber der man har trukket ut en plantes naturlige cellulose via en kjemisk prosess, og spunnet dette til et materiale man kan benytte til tekstilproduksjon. 

Bambus lyocell derimot, har et lukket loop-system og kjemikalier som normalt brukes i viskoseproduksjon blir her byttet ut med en organisk løsning som heter N-Methylmorpholine-N-oxide (NMMO). Vannet som brukes under produksjonen blir resirkulert sammen med denne løsningen, og sammen blir de brukt om og om igjen, til det er tomt. Ved å bruke dette lukkede loop-systemet reduserer man vannbruken betraktelig, og sluttresultatet er en fiber som er sertifisert fritt for skadelige kjemikalier.

HVA MED PANDAEN?

Når det er snakk om å høste bambus til tekstilproduksjon dukker det fort opp spørsmål om hva dette betyr for pandaen. Det finnes utrolig mange arter av bambus og pandaen kan som kjent være litt sær, så den liker ikke hva som helst. Bambusen vi bruker er svært fiberrik, noe som pandaen ikke liker. Dermed kan du være trygg på at ingen pandaer går sultne på grunn av din appetitt på myke klær.

ER BAMBUSVISKOSE ANTIBAKTERIELL?

På tross av at det finnes tester som konkluderer med at bambusviskose har antibakterielle egenskaper, hevder ikke Tufte at vår bambusviskose har en antibakteriell effekt. Det eksisterer tester som ikke konkluderer med antibakteriell effekt, samtidig har vi også sett flere undersøkelser som konkluderer med at bambusviskose kan ha en bakteriehemmende effekt. Tilbakemeldinger fra eget testpanel og kunder gjennom mange år viser at tekstilene hemmer fremveksten av luktskapende bakterier, ettersom mange opplever redusert lukt ved bruk av plagg fra Tufte.

HVILKE ANDRE FORDELER ER DET VED BAMBUSTEKSTILER?

Plagg laget av bambusviskose eller bambus lyocell holder seg myke uten bruk av tøymykner, og er derfor ideelle for personer med sensitiv hud eller hudallergier. Materialet bidrar til å redusere fremveksten av bakterier* og vi opplever mindre luktdannelse i plaggene – noe som gjør det perfekt til bruk i undertøy.

Tufte wear

KORT OPPSUMMERT

Det er mange måter å tilvirke klær på. På samme måte som økologisk bomull er bedre for miljøet enn konvensjonell bomull, finnes det både bra og mindre bra måter å tilvirke bambus på. Når du kjøper et produkt fra Tufte skal du være trygg på at du har gjort et godt valg med tanke på miljøet. Vi er ikke perfekte, men har siden vi startet jobbet hardt for å lage klær som er så helse- og miljøvennlige som mulig. Vi har kommet langt, men er kontinuerlig på jakt etter nye og enda mer miljøvennlige produksjonsprosesser. Som Olaf alltid sier «Det er alltid mulig å bli bedre».