Tufte Wear

DUN FRA GLADE GJESS

tufte wear

ETISK OG ANSVARLIG DUNPRODUKSJON

Dun er et fantastisk naturmateriale, som isolerer og varmer godt. All dun og fjær i Tuftes jakker kommer fra grågås og er sertifisert etter RDS-standarden, Responsible Down Standard. Les mer om hva dette betyr!

tufte wear

HVA ER DUN?

Dun er naturens egen måte å holde ender og gjess varme på. Mellom den lille fuglekroppen og de tykke ytterfjærene finner man et lag med fluffy dun. Denne dunen gjemmer på luftmolekyler i små lommer, og lager dermed en effektiv varmebarriere. Disse små luftlommene blir laget av masse bittesmå bunter av hår – faktisk opp til 2 millioner fiber for hver ounce (28 gram) – som ligger på kryss og tvers. Dette er et supervarmt system som enda ikke har blitt overgått eller duplisert av syntetisk isolasjon. Kort fortalt er plagg av gåsedun varmere enn syntetiske plagg. Gjess og ender er hovedkildene til god dun. Gåsedun er luftigere enn andedun, har høyere fyllevne og er gjerne foretrukket for lette plagg. I dunplagg vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær, da fjærene blandes inn for å holdet dunet sammen. Fjærene gir også god fukttransport og fuktbeskyttelse for dunen. I samtlige av Tuftes dunjakker er blandingsforholdet 85 % gåsedun og 15 % gåsefjær.

Dutch Blue

tufte wear

DUNFYLL

Dunkvalitet måles i Fill Power eller Cuin, enkelt oversatt til fyllevne på norsk. Her er en oversikt over forskjellig fyllevne, og hva de enkelte innebærer: 

400 cuin – Ok kvalitet. 
500 cuin – Helt grei dunkvalitet. 
600 cuin – Veldig god dunkvalitet. 
700 cuin – Tipp topp kvalitet. Eksklusivt og dyrt. 
800 cuin – Ekstremt bra, veldig dyrt. Veldig eksklusivt, og ofte mer nisje enn vanlig.

Med andre ord, jo høyere opp på skalaen du kommer, jo bedre isolasjonsevne har plagget. Prisen for å produsere plaggene stiger også jevnt i takt med fyllevnen.

tufte wear

VEDLIKEHOLD AV DUNJAKKER

Dun er veldig lett å komprimere, det er noe av det som er så fantastisk med dun. En jakke av dun kan pakkes sammen og ta veldig lite plass, og dermed tas med i sekker og vesker på tur. Og når jakken pakkes opp er den like fin som før. Ved å riste produktet litt vil dette også hjelpe med på luftgjennomstrømmingen og gjenopprette jakken til dens opprinnelige stand. Dette er en helt fantastisk egenskap som ingen syntetiske stoffer vil klare å kopiere på samme måte.Jevnlig bruk og godt vedlikehold vil gjenreise løfteevnen, luftsirkuleringen og varmen til dunen, og jakken vil kunne vare et helt liv. Det beste for jakken er å oppbevares ukomprimert, gjerne på et svalt sted uten direkte lys.

Husk å være nøye med å følge vaskeanvisningen på plagget. Vi anbefaler at jakken vaskes sammen med et par tennisballer, da dette hjelper med å «fluffe» dunen. Om jakken puttes i tørketrommelen, vil dette gjenopprette dunen til sin opprinnelige stand. Med tanke på yttermaterialet, som oftest er syntetisk, må jakken tørkes på svak varme.

Dun gir ingen isolasjon når den er våt. Vi anbefaler derfor bruk av vannavvisende plagg på dager med mye regn, men om det i tillegg er kaldt er dunjakke ypperlig som mellomlag under regnjakka. Du vil da holde deg tørr og varm, samtidig som dunen vil puste godt slik at du ikke blir klam.

tufte wear

VI IVARETAR DYREVELFERDEN

All dun og fjær i Tuftes jakker kommer fra grågås og er sertifisert etter RDS-standarden, Responsible Down Standard. Denne standarden sørger for dyrevelferd i alle deler av produksjonen, og at dyrets «fem friheter» blir møtt. Dette betyr blant annet at dyrene skal skånes fra levende plukking og tvangsfôring. I tillegg passer standarden på at dyrene har god tilgang på mat og vann, og at de bor i trygge omgivelser. Vår dun er et biprodukt fra matproduksjon, slik at hele dyret kommer til nytte og ingenting går til spille.Vi vil at alle som kjøper en Tufte dunjakke skal være trygge på at produksjonen er etisk forsvarlig, og at all vannfugl som bidrar til vår dunproduksjon behandles humant og lever et godt liv.

Vi har flere forskjellige typer dunjakker, til forskjellig bruk.