TUFTE WEAR

VÅRE MATERIALER

I en hverdag med stadig større fokus på bærekraft og miljøvennlige valg, vil vi gjøre det litt enklere å manøvrere seg igjennom våre plagg og sortere ut materialene disse er laget av. Det er mye å tenke på, og vi jobber stadig med å forbedre oss og finne miljøvennlige alternativer, men er åpne på at vi på enkelte områder fortsatt har en vei å gå. Her er en liten oversikt over alle materialene vi bruker, og hvorfor vi bruker akkurat disse. 

Husk å sjekke lappen for å se hva dine plagg er laget av, og for å ta et bedre valg med tanke på miljøet.

Bambus er raskt fornybart, det er effektivt når det gjelder vann- og arealbruk, og det krever ingen bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Bambusviskose faller mellom kategoriene naturfiber og syntetisk. Det er et rekonstruert fiber der man har trukket ut en plantes naturlige cellulose via en kjemisk prosess, og spunnet dette til et materiale man kan benytte til tekstilproduksjon. Vi sertifiserer alle produkter av bambusviskose etter Oeko-tex® 100 standarden, som garanterer av materialet er fritt for skadelige kjemikalier. 

Våre plagg med bambusviskose: College-gensere, hettegensere, joggebukser, pysjer, print t-skjorter, Bambull® og Bambull® Blend.

Lyocell er prosessen bambus går igjennom for å bli fiber: et lukket loop-system med kun økologiske løsemidler. Ved å bruke en lyocell-prosess reduserer vi vannbruken betraktelig ved å resirkulere og gjenbruke vannet og løsemiddelet til det er tomt. Den økologiske løsningen som brukes heter N-Methylmorpholine-N-oxide(NMMO). Sluttresultatet er et naturlig og mykt fiber helt fritt for skadelige restkjemikalier. 

Våre plagg med bambus lyocell: alle klær laget av SoftBoost® (boxere, hipstere, thongs, sokker, t-skjorter og tank tops), Light wool og Bambull® Blend

Det registrerte varemerket til lyocell. Lyocell er trepulp fra bærekraftige kilder og en fornybar ressurs, som beskrevet over under Bambus lyocell. All lyocell fra Tencel er biologisk nedbrytbart og kompostabelt. Alle trær som brukes i produksjonen kommer fra bærekraftige skogplantasjer med enten FSC® eller PEFC®. 

Våre plagg med Tencel: Green City Tee og Sustainabili-Tee.

Modal er rekonstruert tre-basert cellulose fiber: super mykt med høy våtmodul og høy slitestyrke. Treverket er hentet fra gårder som praktiserer bærekraftig skogbruk, og fiberet i seg selv er miljøvennlig og sertifisert trygg for skadelige kjemikalier. 

Våre plagg med modal fibre: alle klær laget av SoftBoost® (boxere, hipstere, thongs, sokker, t-skjorter og tank tops), Bambull® Blend og Light Wool.

Dyrket uten bruk av kunstig gjødsling eller sprøytemidler. Dette fører til at produksjonen fremmer og forbedrer det biologiske mangfoldet og biologiske sykluser. Det forbedrer jorden og bruker ofte mindre vann enn vanlig bomull. 

Våre plagg med økologisk bomull: College-gensere, hettegensere, joggebukser, pysjer, print t-skjorter, Green City Tees, Sustainabili-Tees, samt alle våre Outdoor-produkter (Jakke, Anorak, Pants og Leisure Pants).

Laget av enten brukte klær eller overskudd fra tekstilproduksjon, som da blir makulert og spunnet til nytt garn og materiale. Dette bidrar til å minke bruken av vanlig bomull og reduserer bruken av vann, plass på søppelfyllinger og andre konsekvenser av bomullsdyrking. 

Våre plagg med resirkulert bomull: Green City Tee og Sustainabili-Tee.

Combed cotton er mykere enn vanlig bomull. Det er fordi det ikke har noen urenheter eller korte utstående tråder, og den er sterkere enn vanlig bomull fordi kammeprosessen fjerner korte fibre, som er utsatt for brudd. Etter å ha blitt kammet, bindes fibrene tettere sammen, noe som fører til mindre frynsing og rakning. Disse fordelene pluss det ekstra arbeidet som kreves under produksjonsprosessen, gjør kammet bomull dyrere og mer luksuriøst enn vanlig bomull. 

Våre plagg med Combed cotton: Medium Merinosokker.

Våre plagg med bambusviskose: College-gensere, hettegensere, joggebukser, pysjer, print t-skjorter, Bambull® og Bambull® Blend.

Merinoull er superlett, mykt, blir ikke klamt, holder på varmen i kulden og er avkjølende i varmen, og har lukthemmende egenskaper. Ullen er naturlig fornybar, resirkulerbar og nedbrytbar. Vi bruker kun merinoull fra gårder i Australia som ikke bedriver mulesing. Ulla er alltid 18.5 mikron eller lavere for å garantere mykhet og komfort. 

Våre plagg med merinoull: Bambull®, Bambull® Blend, Light Wool, Merinosokker og Wool Fleece.

Våre plagg med bambus lyocell: alle klær laget av SoftBoost® (boxere, hipstere, thongs, sokker, t-skjorter og tank tops), Light wool og Bambull® Blend

Lammeull er den myke ullen fra lam den første gangen de blir klippet, og er saueull av høyeste kvalitet. Diameteren på ullen er finere og ullen krever minimalt med behandling. Ullen er naturlig fornybar, resirkulerbar og nedbrytbar. 

All vår dun er RDS-sertifisert dun fra grågås. I hvert trinn i forsyningskjeden der dyr er til stede, sørger standardens krav for at dyrets fem friheter blir oppfylt, deriblant levende plukking og tvangsfôring. Dunen vi bruker er også et biprodukt fra matindustrien, slik at vi sørger for at hele dyret kommer til nytte og ikke er forgjeves.

Våre plagg med Grey Goose Down: Hybrid Down Jacket og Light Down Hooded Jacket.

Resirkulert polyester medfører mindre forurensning av luft, vann og jord sammenlignet med vanlig polyester – det holder også flasker og andre objekter av plast borte fra fyllingen. Å resirkulere polyester betyr også at vi ikke bidrar til tilsig av mer plast. 

Våre plagg med resirkulert polyester: Treningsklærne i Active-kolleksjonen.

bluesign® er en sertifisering som garanterer produksjon med lavest mulig påvirkning på mennesker og miljø, og sikrer ansvarlig bruk av ressurser. Når et produkt er merket med bluesign® betyr det at hele fabrikken og dens ansatte er blitt sertifisert etter bluesign®.

Bluesign polyamid et syntetisk fiber på linje med polyester, der fabrikken er sertifisert etter bluesign® standarden, som vil si at all produksjon har lavest mulig påvirkning på mennesker og miljø. 

Våre plagg med bluesign® polyamid: Hiking Tights.

polyester der fabrikken er sertifisert etter bluesign® standarden, som vil si at all produksjon har lavest mulig påvirkning på mennesker og miljø. 

Våre plagg med resirkulert polyester: Hybrid Down Jacket og Light Down Hooded Jacket.

Nylon der fabrikken er sertifisert etter bluesign® standarden, som vil si at all produksjon har lavest mulig påvirkning på mennesker og miljø. 

Våre plagg med bluesign® nylon: Hybrid Down Jacket og Light Down Hooded Jacket.

en mer miljøvennlig måte å bruke nylon er å bruke gammel nylon på nytt. Dette fører til mindre forurensning av luft, vann og jord i forhold til ren nylon, og det bidrar til å holde plastobjekter borte fra fyllingen. Å resirkulere nylon betyr også at vi ikke bidrar til tilsig av mer nylon. 

Våre plagg med resirkulert nylon: Tufte Hiking Tights.

En type nylon. 

Våre plagg med Chinlon: Hybrid Down Jacket og Light Down Hooded Jacket.

et syntetisk fiber fremstilt av olje. Nylon er lett, glatt og svært sterkt og tåler fuktighet. Vi bruker nylon i våre sokker, og jobber stadig med å finne gode miljøvennlige erstatninger for syntetiske materialer, noe som kan være både vanskelig og tidkrevende. Foreløpig bruker vi derfor nylon.

et svært elastisk syntetisk tekstilfiber, som kan strekkes seks-syv ganger sin egen lengde. Vi bruker elastan i små mengder for å gjøre plaggene mer elastiske og behagelige, og sørge for at plaggene holder formen etter bruk. Vi jobber stadig med å finne gode miljøvennlige erstatninger for syntetiske materialer, noe som kan være både vanskelig og tidkrevende. Foreløpig bruker vi derfor elastan.

Spandex er et merkevarenavn for elastan, med de samme egenskapene som beskrevet for elastan.