Tufte Wear

FLEECE - EN LITEN OPPKLARING

tufte wear

EN LITEN OPPKLARING

For de fleste blir ordet fleece oppfattet som et eget materiale. Men dette blir ikke riktig. Det vil vi i Tufte forsøke å oppklare. Fleece er en fellesbetegnelse på mange forskjellige stoffer med lodden stoffoverflate, og kan lages langt mer bærekraftig enn ved bruk av polyester.

tufte wear

ULEMPEN MED POLYESTERFLEECE

I mange år har fleecegenseren av polyester vært et populært plagg, og de fleste har en slik liggende hjemme eller på hytta. «Fleecegenseren» er blitt et eget begrep, og denne syntetiske genseren de fleste av oss tenker på da er billig, praktisk, varm, lett og myk. Men for å utvinne polyester brukes en kjemisk blanding av to petroleumsfibrer som smeltes til en tykk sirup, før dette stivner og spinnes til tråd. Dette er ikke spesielt miljøvennlig, og prosessen slipper ut masse stoffer som forurenser naturen.

POLYESTERFLEECE, KORT FORTALT

Miljøversting  
Syntetisk oljebasert fiber  
Mikroplast ved vask og bruk, som ender i naturen og havet  
Ved antenning vil materialet smelte på kroppen og skape store brannskader 
Mister sin isolerende effekt når det er vått  
Lukter fort ved bruk  
Statisk

Sky Captain Melange

tufte wear

FLEECE AV RESIRKULERT POLYESTER

Enkelte ganger resirkuleres flasker og annen plast, og lages om til tråd som igjen blir til klær og fleecemateriale. Dette er bedre enn konvensjonell polyester, og produsenter sier at for hver meter med materiale av resirkulert polyester holdes 8 plastflasker bort fra fyllingen. Det er bra! Men siden materialet er laget fra plast drysser det likevel mikroplast ved bruk og spesielt ved vask i vaskemaskinen. Denne plasten ender i naturen og bidrar til et konstant opphop av plast i havet. Enkelte kilder estimerer et årlig utslipp på ca. 600 tonn mikroplast i havet via vasking av syntetiske tekstiler bare i Norge. Og noen klesplagg, fleece av polyester inkludert, kan avgi så mye som 1900 ulike plastfibre når de vaskes.

tufte wear

TUFTE FALCON - BEDRE FLEECE

kke fortvil, du kan fremdeles bruke fleece! Fleece betyr som sagt “plagg med lodden stoffoverflate” og kan dermed også fremstilles av miljøvennlige materialer, f.eks ull eller økologisk bomull – som begge er langt bedre alternativer for naturen! Vi i Tufte lager vår egen ullfleece av 100 % superfin merinoull, helt fri for plast og syntetiske fibre. Vi kaller plaggene for Falcon. Disse ullbaserte plaggene innehar egenskapene mange liker ved polyesterfleece, pluss mange flere – men ingen av de negative!

Håper dette gjorde deg litt klokere og gir deg inspirasjon til å bruke plagg som er gode for både deg og naturen. Vi i Tufte kan i hvert fall love deg at vi aldri kommer til å lage fleece av polyester, så du kan være trygg på at en fleecejakke fra oss alltid er miljøvennlig og snill mot kloden og fremtiden.