Tufte Wear

HVORFOR MERINOULL?

Merinosauen er en av de eldste sauerasene i verden, og definitivt den tøffeste. Tufte bruker kun ull fra gårder som ikke praktiserer mulesing. Her kan du lese mer om merinoullen og dens fordeler.

tufte wear

Ull i Naturen

Der vanlig sau gresser og koser seg i lavlandet lever de fleste merinosauene høyt oppe i de sørlige alpene i New Zealand, gjennom stekende somrer og iskalde vintre. På grunn av den utrolige og helt naturlige konstruksjonen av ullen kan sauene overleve ekstreme forhold. Merinosauens sommerull holder seg avkjølt i temperaturer opp mot +35 °C. Om vinteren kan merinosauen gro et ekstra lag med ull over det nederste laget for å beskytte mot temperaturer ned mot -20 °C. 

tufte wear

ULLENS GODE EGENSKAPER

Merinoull har mange fantastiske egenskaper; det er superlett, mykt, blir ikke klamt, holder på varmen i kulden og er avkjølende i varmen, og har lukthemmende egenskaper. Ullen er naturlig fornybar, resirkulerbar og nedbrytbar. Ingen merinoull er utviklet i lab eller modifisert på noen måte. All ullen er håndplukket for å sikre høy kvalitet.

Ull hos Tufte Wear

MYKHET

Mykhet er en viktig egenskap i alle våre klær. Flesteparten av klærne våre er indre lag som skal brukes rett mot huden. Siden huden er kroppens største organ vil store deler av huden komme i direkte kontakt med klærne. Derfor er det viktig at alle klær og materialer er myke nok til å sikre god komfort. 

Ullfibre blir målt på mykhet og finhet på mikron-skalaen. Jo lavere mikron, jo mykere stoff. Merino er et av de mykeste fibrene på denne skalaen, som betyr at det ikke bare er varmt men også utrolig komfortabelt mot huden. Vi bruker alltid ull med 18,5 mikron eller lavere i våre klær, definert som “superfin ull”, for å garantere en myk og behagelig opplevelse.

MULESING

Vi bruker kun ull fra gårder som ikke driver med mulesing. Fremfor dette brutale kirurgiske inngrepet, velger bøndene simpelthen å vaske sauens bakside isteden. Dette enkle grepet sparer dyrene for unødvendig smerte og ubehag. Vi er glade for å bruke ull fra sauer som har det godt.

FUKTKONTROLL

«Wicking» er et stoffs evne til å absorbere fukt bort fra kroppen og transportere det ut i lufta. For klær som brukes rett på huden er dette en viktig faktor og kan hjelpe på å øke komfort og funksjon. Merinofiberet har naturlig wicking-evne, og absorberer vann fra huden og hjelper kroppen med å holde seg varm og beholde en komfortabel kroppstemperatur. Merinoen kan absorbere opp til 35 % av sin egen vekt i vann før det begynner å føles vått. Dette er mye høyere enn de fleste syntetiske fibre på markedet.

ULLKLIPPING

En gang i året blir merinosauen klippet. Dette skjer vanligvis mellom august og november, for å sikre at de fortsatt har de varme ullkåpene sine i de kalde vintermånedene. Personen som er ansvarlig for klippingen lar det være en god del ull igjen på sauen for å holde de varme. Klippingen er ikke bare for å høste ull, det er også viktig for å holde dyrene komfortable. Merinosauen kan sample opp en enrom mengde ull, som kan føre til svekket synsfelt og at de kan ha det veldig ukomfortable under varme somrer.