Tufte wear

#MOVETHEDATE

#movethedate setter søkelys på dagen som er kalt Earth Overshoot Day, på norsk "jordas overforbruksdag"; dagen vi har brukt opp jordas ressurser for ett år. Les hva vi som bedrift og du som enkeltperson kan gjøre for å #movethedate!

Globalt bruker vi ressurser tilsvarende 1,7 jordkloder i løpet av ett år, noe vi ikke har. Vi har bare én jordklode og hvert år blir jordens overforbruksdato flyttet tidligere og tidligere. Året 1970 var første gang bruken av naturressurser var større enn den årlige gjenopprettelsen.

EARTH OVERSHOOT DAY VAR I 2020 22. AUGUST

I 2019 var denne dagen 29.juli, som da var tre dager tidligere enn i 2018. Det vil si at før det har gått åtte måneder har vi brukt opp ressursene jorda har på 12 måneder. For Norge var denne datoen i 2019 satt til 18. april. Altså mer enn tre måneder før verdensgjennomsnittet.

Klesproduksjon er som kjent ikke den mest miljøvennlige industrien, men vi i Tufte ønsker å belyse at det finnes mer miljøvennlige valg der ute. Vi jobber med å finne materialer som er mer bærekraftige enn de vi allerede bruker, som f.eks bambus lyocell i stedet for polyester. Og vi ønsker å bytte ut flere materialer med resirkulerte materialer. Olaf som bonde har som mål å etterlate gården i bedre stand enn han overtok den. Slik er det også for oss som bedrift og enkeltmennesker, vi må jobbe for å etterlate jorda i bedre stand for neste generasjon enn hvordan den er nå.

Vi mennesker har et høyt forbruk av det meste. Av mat, teknologi og klær. Derfor er det viktig for oss i Tufte å holde en høy kvalitet på produktene våre, så klærne kan brukes sesong etter sesong. Og om noe blir ødelagt oppfordrer vi til å reparere, og til å gi videre når noe blir for lite eller for stort.

POSER I RESIRKULERT PLAST

Alle våre produkter fraktes i plastposer fra fabrikk til vårt lager i Norge. Vi har nettopp byttet ut alle våre plastposer med poser av resirkulert plast. Da bidrar vi ikke til mer produksjon av ny plast, men bruker av plast som allerede eksisterer.Grunnen til at vi fortsatt bruker plast som råmateriale i posene våre er for å beskytte produktene våre fra fukt, søl og skitt, insekter og annet som kan påvirke og potensielt ødelegge våre produkter. Det er også viktig at ikke våre varer tar med seg fremmede elementer fra Asia hjem til Norge.

HVA DU KAN GJØRE FOR Å REDUSERE KARBONAVTYKKET

Sjekk lappen! Se hva produktene du kjøper er laget av og velg miljøvennlige materialer. Ikke bare kast ditt eget søppel der det skal, men også søppel du finner som noen andre har forlagt. Kjøp brukt og resirkuler gammelt. Fretex har gjort det enkelt å resirkulere og å gi videre med sine gjenbruks/resirkuleringsposer. Ta med egen mat og drikkeflaske. Mye søppel kommer fra engangsemballasje som kan unngås ved å ta med egen mat. Bruker du en flaske i stål kan denne vaskes og gjenbrukes, og trenger ikke pantes etter få gangers bruk.

NOE MER AV DET VI GJØR I TUFTE

Byttet fra plastemballasje til papp. Snart kommer også andre miljøvennlige alternativer til emballasje der vi pr nå ikke bruker papp.
Bruker mer resirkulerte materialer, som er bedre enn å produsere nytt.
Bruker FSC-godkjente fabrikker. Dette stiller krav til ansvarlig skogsdrift og at fabrikkene er ISO-sertifiserte.
Vi bruker plantebasert trykk på t-skjortene våre, noe som krever langt mindre vannforbruk enn konvensjonelt trykk.
Vi besøker bambusleverandøren vår årlig og sørger for at fabrikkarbeiderne har gode arbeidsvilkår.
Vi reduserer stadig antall produkter vi bestiller som salgsprøver på kontoret og antallet kataloger vi trykker.
Plastposene våre produkter blir fraktet i fra fabrikk til vårt lager i Norge lages nå i resirkulert plast. Dette er bedre enn å produsere ny plast.
Alt i alt prøver vi å redusere avtrykket vårt ved å styrke kvaliteten, søke etter mer miljøvennlige materialer, og bruke mer miljøvennlige metoder i produksjonen.

Vi er ikke best på bærekraft, men vi jobber hver dag med å bli bedre. Vi ønsker å være transparente på hvordan vi produserer klær. Vi vil oppdatere nettsiden med mer informasjon så du som konsument kan være trygg på at Tufte er et godt valg med tanke på miljøet.