TUFTE WEAR

HVA KAN DU GJØRE?

Som enkeltmennesker har vi alle en mulighet til å gjøre ting bedre gjennom å ta gode valg. Når du skal kjøpe klær handler det aller mest om å gjøre to ting: Kjøpe færre plagg, og bruke dem lenger. I snitt kaster hver og en av oss 23 kilo klær hvert år, og de fleste av oss har ikke oversikt over hva vi har i klesskapet. Ved å begynne handleturen i ditt eget garderobeskap oppdager du kanskje at du allerede har det du tenkte å kjøpe. Og før du kjøper kan du spørre deg selv om du virkelig trenger akkurat det plagget. Her har vi fem enkle tips som gjør det enklere å være en bevisst kleskunde.

KJØP MINDRE

Det viktigste du kan gjøre er like enkelt som det er vanskelig: Kjøp færre plagg. Begynn med å spørre deg selv om du virkelig trenger det plagget du har lyst på. De fleste av oss har mer klær enn vi strengt tatt trenger, og plaggene du ikke kjøper er de som er aller best for miljøet. Så enkelt, og vanskelig, er det.

BRUK – IKKE FORBRUK

Kvalitet over kvantitet. Det lønner seg både for deg og for miljøet. Velger du kvalitetsklær, både i materialvalg og håndverk, er sannsynligheten stor for at du vil ha glede av plaggene i lang, lang tid.

LES DEN LILLE SKRIFTEN

En trøye er ikke en trøye, og ull er ikke ull. Jo mer du vet om hva klærne dine er laget av, og hvordan, desto enklere er det å kle seg miljøbevisst. Noen råvarer er langt mer ressurskrevende enn andre, og noen produksjonsprosesser og -land forurenser mer enn andre. Her har vi laget er litt mer omfattende oversikt over hva du bør se etter. Les den, så kan du være den som gjør venner og familie til mer bevisste kleskunder.

IKKE VASK FOR OFTE

Vi vasker klærne våre altfor ofte, og som regel for hardt.
Det sliter ut klærne, og det belaster miljøet fordi vi bruker mer vann og kjemikalier enn nødvendig. Ikke bruk skittentøyskurven som klesskap, og sjekk om en flekk like gjerne kan tørkes av med en klut før du vasker hele plagget. Visste du forresten at ull ofte kan luftes i stedet for å vaskes?

GI DET VIDERE!

Klær du ikke lenger vi ha, kan være til stor glede for andre. Enten du gir det videre til venner eller til klesinnsamling, så gjør du en god ting når du bidrar til ombruk. Visste du at klær som er ødelagt også kan resirkuleres? Tekstilavfall brukes til å lage en lang rekke nye produkter, blant annet isolasjonsmaterialer og tepper.