TUFTE WEAR

HVA ER PROBLEMET MED TEKSTILBRANSJEN?

Moderne tekstil- og klesproduksjon er svært ressurskrevende. I alle ledd av produksjonen finnes det problemer og utfordringer, men også løsninger og forbedringsmuligheter.

DET BRUKER MYE VANN

Klesproduksjon krever enorme mengder vann. Det er nesten vanskelig å forstå, men for å produsere én eneste T-skjorte, kan det gå med opptil 1400 liter vann. En jeans kan koste jordkloden hele 7000 liter vann 🤯

DET BRUKES MYE SPRØYTEMIDLER OG KJEMIKALIER

Bomull, for eksempel, er et naturlig materiale og man skulle derfor tro det var ganske miljøvennlig – men dengang ei. I produksjonen brukes det ofte en lang rekke kjemikalier, som er skadelige både for miljøet og for arbeiderne som høster bomullen. Heldigvis finnes det alternativer som er bedre, som økologisk eller resirkulert bomull.

FORURENSENDE FABRIKKER

De billige klærne har en høy pris. Ofte lages de i lavkostland, hvor industrien ikke kan sies å være spesielt grønn. Energikildene kan være fossile, utslippene store, og kjemikaliebruken i blant annet innfargingsprosessen gir store utslipp av skadelige stoffer.

DET KAN VÆRE LANGT FRA A TIL B

Det sier seg selv at det ikke kan være spesielt miljøvennlig å frakte en T-skjorte halvveis rundt jordkloden. Dessverre er det slik at mange av klærne i norske butikker er produsert nettopp der – omtrent på den andre siden av jorda. I tillegg til selve transporten, brukes det mye emballasje som også kan forurense unødvendig mye.

HØRT OM FAST FASHION?

Noen klesprodusenter legger opp til at klærne de lager skal byttes ut ofte. Kortvarige trender og hyppige lanseringer av nye kolleksjoner bidrar til å eskalere forbruket. Ganske unødvendig, synes vi. Derfor satser vi på plagg som er tidløse i form og farge, slik at det du kjøper i dag ikke vil oppleves umoderne i morgen. Eller om noen år.